Reddekoala.jouwweb.nl
Home » Over de Koala♥

Over de Koala♥

 

De buidel heeft de opening aan de achterkant. Als de jongen groter zijn, liften ze meestal op de rug van hun moeder mee.

Andere namen buidelbeer
Wetenschappelijk Phascolarctos cinereus
Engels koala
Verspreiding Oost-Australië
Voedsel bladeren van eucalyptusbomen
Leeftijd tot 18 jaar
Lengte 65 - 80 cm, staart 1 - 2 cm
Gewicht 4 - 15 kg
Status thans niet bedreigd

De koala is een zeer bekend buideldier. Vooral vanwege zijn zeer aaibare uiterlijk. Toch schijn je dat beter niet te kunnen doen, want ze kunnen flink van zich af bijten en krabben.

Van alle buideldieren heeft de koala zich het meest gespecialiseerd. Hij eet bijna niets anders dan eucalyptusbladeren en dan alleen maar van 6 van de 600 soorten eucalyptusbomen. In de jonge eucalyptusbladeren zit veel blauwzuur en daarom beperkt een koala zich tot de oude, moeilijk verteerbare bladeren. Micro-organismen in hun spijsverteringsstelsel helpen bij het afbreken van het stugge bladvoer. Een koala hoeft bijna nooit te drinken, aan het vocht in de eucalyptusbladeren heeft hij genoeg. Eten doen ze dagelijks ongeveer in 4 uur. De overige 20 uur vullen ze bijna geheel met slapen en doezelen in de bomen.